Liepos 23d. Antradienis

Valgykit ledų – tai labai gardu…

Peržiūrų skaičius: 26888
Valgykit ledų – tai labai gardu…

Karštą vasaros dieną jie gaivina, lepina ir… sotina. Gera jais mėgautis tiesiog einant gatve ar važiuojant automobiliu. O pridėjus šviežių uogų iš jų galima padaryti neprilygstamą skanėstą!

Kaip vis dėlto tie ledai atsirado

Daugelis pasaulio šalių skelbiasi esančios valgomųjų ledų "išradėjos". Literatūroje aptinkama duomenų, kad šiandieninių ledų pirmtakai gaminti jau Senovės Kinijoje prieš 5000 metų, užšaldant vaisių ir uogų gabaliukus. Šaltis pabrėždavęs jų skonį ir maloniai gaivindavęs. Teigiama, kad ledų gamybą yra aprašęs dar senovės graikų gydytojas ir filosofas Hipokratas.

Šiuolaikinių ledų išradėjais save laiko italai. Gyvuoja legenda, esą garsus keliautojas Markas Polas ledų gamybos receptūrą parsivežė į Italiją iš Kinijos, o vėliau šis egzotiškas patiekalas išplito po visą Europą.

Italams priešinasi amerikiečiai, teigdami, kad būtent jų šalyje sukurta pirmoji ledų gaminimo mašina ir ledai imti gaminti pramoniniu būdu. Jų šalyje esą susiformavo ir ledų valgymo tradicijos. Ir kas dabar pateiks galutinę išvadą?..

Na, o į Lietuvą ledai, manoma, yra atkeliavę dar Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais. Pirmąsias žinias apie jų gamybą į mūsų kraštą bus atvežę Aukso Ordos, persų ir armėnų pirkliai, kurie su savimi imdavę ir savo virėjus. XVIII a. ledai jau buvo paplitę Lietuvos ir Lenkijos dvaruose. Lietuvai paskelbus nepriklausomybę laikinojoje jos sostinėje Kaune ledainės buvo vienos mėgstamiausių miestelėnų užeigų.

Lietuviški kokybiškesni

Ir šiandien ledai yra vienas mėgstamiausių vasaros desertų. Tai vertingas maisto produktas, kuriame yra riebalų, angliavandenių ir baltymų su nepakeičiamomis aminorūgštimis, mineralų kalcio, fostoro, magnio, riebaluose tirpių A, D, ir E, taip pat B grupės vitaminų. Gydytojai net skatina ledų duoti vaikams.

Lietuvoje pieno kombinatai gamina kelių rūšių ledus: plombyrą, grietininius, pieniškus ir vaisinius arba šerbetą. Ledams skaninti naudojami įvairūs priedai: uogienės, riešutai, džiovinti vaisiai, šokolado gabaliukai, likeriai ir t.t., jie glaistomi įvairiais glaistais, pvz., šokoladiniu, karameliniu, vaisiniu.

Pagrindinis ledų komponentas yra pienas ir jo produktai: grietinėlė, nenugriebtas ar liesas pienas, pieno ar išrūgų milteliai.

Tačiau pastaraisiais metais nuolat brangstant pienui ledų gamintojai ėmė ieškoti pigesnių jo alternatyvų. Į ledus pradėta dėti daugiau augalinių riebalų, kurie šiuos šiek tiek atpigina. Tačiau dėl to esą pasikeičia kitos ledų savybės, pvz., teigiama, kad ledai labiau veliasi burnoje, keičiasi jų struktūra, skonis…

Gaminant ledus naudojami ir įvairūs maisto priedai, pirmiausia emulgatoriai (padedantys susimaišyti riebalams ir vandeniui), stabilizatoriai, konservantai, rūgštingumą reguliuojančios, kvapiosios medžiagos, kartais ir dažikliai.

Maisto priedai gali būti natūralios arba sintetinės kilmės. Visos pagalbinės medžiagos privalo turėti sertifikatus, kuriuose būtų nurodyti jų kokybės ir nekenksmingumo sveikatai rodikliai. Jie turi būti leisti naudoti Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos. Daugiausia maisto priedų naudojama šerbetiniuose leduose. Nepaisant to, teigiama, kad Lietuvos gamintojų ledai gerokai natūralesni nei atvežti iš kitų šalių.

Ledų rūšys

  • Vaisiniai (šerbetas) – gaminami iš vienos ar kelių vaisių ir uogų sulčių rūšių. Šie ledai ypač tinka karštą vasaros dieną, o taip pat – besilaikantiems dietos, nes turi mažai kalorijų (nors pasitaiko įvairių). Paprastai į juos įmaišoma pieno, kad būtų purūs.
  • Pieniški ledai gaminami iš nenugriebto arba lieso pieno, pieno miltelių, cukraus, gliukozės sirupo, įvairių priedų. Jie taip pat turi nedaug kalorijų.
  • Grietininiai ledai riebesni už pieniškus, gaminami iš grietinėlės ar nenugriebto pieno miltelių, cukraus, gliukozės sirupo, įvairių priedų.
  • Plombyras – patys riebiausi ledai gaminami iš grietinėlės arba nenugriebto pieno, įmaišant sviesto, taip pat cukraus, gliukozės sirupo, įvairių priedų. Lietuvoje plombyro ledai yra patys populiariausi.

Ledų gamyba: du paruošimo etapai

I. Pirmu etapu ruošiama ledų masė pagal receptą, sumaišant visus pagrindinius reikalingus komponentus ir vandenį. Vėliau ši masė yra homogenizuojama, kad taptų vienalytė, ir pasterizuojama, kad būtų sunaikinti pavojingi mikroorganizmai.

II. Antru etapu ledų masė yra plakama šaltyje (į ją įplakama oro, kad ledai būtų purūs), pagardinama įvairiais priedais: šokoladu, riešutais, uogiene, razinomis ir pan. Tada produktai dozuojami, pakuojami ir labai greitai sušaldomi.

Ką reikėtų žinoti apie sudėtį, laikymą, patiekimą

Visų tipų ledams būtinas komponentas yra stabilizatoriai. Jie mažina ledų tirpimą, pagerina konsistenciją, neleidžia jų masėje susidaryti didesniems ledų kristalams. Šiuo metu dažniausiai naudojami stabilizatorių mišiniai, kurių sudėtyje yra augalinės kilmės stabilizatorių: pektino, metilceliuliozės, guaro, avižų gumų ir stabilizatorių, gautų iš vandens augalų dumblių.

"Baltiems" pieniškiems, grietininiams ledams ir plombyrui dažikliai ir aromatinės medžiagos paprastai nenaudojami.
Ledams skaninti ir aromatizuoti gamintojai gali naudoti tik reikalavimus atitinkančias priemones: cukrų, gliukozės sirupą, saldiklius, aromatines medžiagas, dažiklius. Uogų ar vaisių paruošimas ir naudojimas taip pat reglamentuotas.

Maistiniu požiūriu vertingiausi yra pieniški ledai, nes jie nėra labai kaloringi, o jų sudėtyje gausu organizmui reikalingų medžiagų: kalcio, magnio, fosforo, taip pat A, D, E ir B grupės vitaminų.

Užšaldytus ledus galima laikyti iki metų ne žemesnėje nei minus 18° C temperatūroje. Patiekti rekomenduojama šiek tiek atšildžius (apie –12° C), kad geriau atsiskleistų jų skonis.

Perkant verta labiau žiūrėti į ledų masę, o ne į tūrį. Pastarasis paprastai būna beveik du kartus didesnis. Pavyzdžiui, 120 ml ledų porcija svers 65–70 g, o jų maistingumas ir kalorijų kiekis nustatomi būtent pagal masę.

Rasa Derenčienė

"Moters savaitgalis"

Veidas.lt

Žymės: ledai
Nelaiminga meilė sutrikdo širdies ritmą

Nelaiminga meilė sutrikdo širdies ritmą

Sukrėtimai meilės srityje ir kiti psichologiniai skauduliai ne tik skaudina, tačiau ir trumpam gali pristabdyti širdies plakimą. Kaip praneša dailymail.co.uk, mokslininkai teigia, kad tam tikros smegenų dalys yra atsakingos ir "tvarko"...


Kas apsaugo nuo virškinimo sutrikimų kelionėje?

Kas apsaugo nuo virškinimo sutrikimų kelionėje?

Lietuviams pamėgus egzotiškų kraštų kurortus, tokios ligos, kaip maliarija, vidurių šiltinė ar dizenterija, mūsų šalyje tampa nebe egzotika. Statistika byloja, kad sunkesnių ar lengvesnių virškinimo sutrikimų rizikuoja patirti iki 70 proc....


Miego sutrikimus nustato naktį

Miego sutrikimus nustato naktį

Pasiryžę nemokamai padėti miego sutrikimų kamuojamiems žmonėms ir paskelbę akciją "Miego savaitė miego sutrikimų laboratorijoje" , sostinės Sapiegos ligoninės medikai sulaukė pacientų antplūdžio. Skelbiama, kad miego sutrikimai kamuoja...


Susipykti kartais netgi sveika

Susipykti kartais netgi sveika

Su vyru gyvename jau 10 metų. Anksčiau sutardavome gerai, o pastaruoju metu ėmėme bartis net dėl niekų. Susipykę nusileisti nenorime nei vienas. Tada prasideda "nekalbadieniai". Žengti pirmą žingsnį po kelių tylos dienų sunku. Norėčiau...


Vartodami daug kalcio, brandaus amžiaus žmonės mažina mirties riziką

Vartodami daug kalcio, brandaus amžiaus žmonės mažina mirties riziką

Kalcio vartojant daugiau nei oficialiai rekomenduojama, rizika brandiems ir pagyvenusiems žmonėms mirti dėl kuo įvairiausių priežasčių sumažėja ketvirtadaliu, rodo Švedijoje atliktas tyrimas. Karolinska instituto mokslininkai išnagrinėjo duomenis...


Dažasvydis pavojingas dirbtinių krūtų savininkėms

Dažasvydis pavojingas dirbtinių krūtų savininkėms

Žaidžiant dažasvydį, moteriai, kuriai dažų kulka pataikė į krūtinę, sprogo krūties implantas, rašoma orange.co.uk. 26-erių minkštojo gelio krūties implantas trūko, kai į jį pataikė 190 metrų per valandą greičiu lėkusi dažasvydžio kamuoliukas....


Restoranų ir kavinių maistas skatina širdies kraujagyslių ligas

Restoranų ir kavinių maistas skatina širdies kraujagyslių ligas

Dauguma dirbančių žmonių kasdien priversti pasikliauti restoranų, greito maisto įstaigų bei kitų užeigų samprata apie sveiką maistą. Jungtinėje Karalystėje 16-oje restoranų ištyrus 96 patiekalus nustatyta, kad žmogus, užsisakęs vieną patiekalą,...


Prieš ligas – vakcina ir pipirai

Prieš ligas – vakcina ir pipirai

Pipirai, homeopatiniai vaistai ar vakcina nuo gripo? Trys pašnekovai pateikia savo argumentus, kaip gydytis peršalimo ligas ir gripą. Pipirai tinka ne tik maistui gardinti. Klaipėdietė Jurgita Timinskienė jais gydo savo šeimą, vos pajutus...


Sveikatą lemiantys veiksniai – nepasitikėjimas žmonėmis, liūdesys ir dviveidystė

Sveikatą lemiantys veiksniai – nepasitikėjimas žmonėmis, liūdesys ir dviveidystė

Vakarų pasaulyje plačiai paplitę tyrimai, nagrinėjantys, kaip mūsų sveikatą veikia iš pirmo žvilgsnio neapčiuopiami veiksniai - artimi ryšiai, žinojimas, kad nelaimėje aplinkiniai išties pagalbos ranką, situacijos, kai tenka arba, atvirkščiai,...


Ar rūkymas yra tik rūkančiųjų reikalas?

Ar rūkymas yra tik rūkančiųjų reikalas?

Rūkantieji galvoja, kad rūkymas kenkia tik jiems patiems, o jų pačių sveikata yra tik jų reikalas. Tačiau reali situacija nėra tokia paprasta. Iš tiesų rūkymas daro neigiamą poveikį ne tik rūkaliams, bet ir aplinkai – gamtai ir rūkančiuosius...


Tyrimas patvirtina kalcio įtaką riebalų kaupimuisi organizme

Tyrimas patvirtina kalcio įtaką riebalų kaupimuisi organizme

Kasdien vartojant kalcio maisto papildus – tiek kartu su vitaminu D, tiek ir be jo – organizmas gali sukaupti mažiau riebalų, rodo JAV atliktas tyrimas. Aklas atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamas tyrimas nustatė, kad kasdien...


Knarkimas ir galvos skausmai - susiję

Knarkimas ir galvos skausmai - susiję

Dažnai galvos skausmus kenčiantys žmonės paprastai dar ir knarkia, nustatė mokslininkai. Tyrimas, kuriame dalyvavo 700 asmenų, ieškojo ryšio tarp chroniškų arba staiga užeinančių galvos skausmų ir knarkimo. Chroniškus galvos skausmus kenčiančiais...


Mėta gerina nuotaiką

Mėta gerina nuotaiką

Mėta (arba pipirmetė) žydi nuo birželio iki rugsėjo, tuomet žolelė pasipuošia smulkiai violetiniais žiedais. Laukinėmis sąlygomis mėta neauga, o darželiuose ji sutinkama dviejų rūšių: juoda, kurios stiebas ir lapai yra tamsiai raudonos ir...


Kalorijas degina knarkimas

Kalorijas degina knarkimas

Kalifornijos universiteto mokslininkai nustatė, kad knarkliai per naktį sudegina apie 2000 kalorijų. Tyrimo metu buvo analizuojami daugiau nei 200 pacientų, kurie turi knarkimo problemų. Paaiškėjo, kad knarkiantys per naktį sudegino apie 2000, o...


Saugoti širdį reikia ne kalbomis

Saugoti širdį reikia ne kalbomis

Vienas garsiausių šalyje kardiochirurgų Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos klinikos vedėjas habilituotas biomedicinos mokslų daktaras Vytautas Jonas Sirvydis ragina rūpintis sava širdimi, nors ją jau gali pakeisti ir dirbtinė. Daugėja...


Kad akys būtų sveikos

Kad akys būtų sveikos

Atstumas nuo akių iki knygos turi būti 35-40 cm. Geriausia knygą laikyti pasvirusią 45 laipsnių kampu. Kuo arčiau laikoma knyga ar žaislas, tuo didesnis krūvis tenka akims. Negalima skaityti ar piešti gulomis. Būnant tokioje padėtyje, labai...


Vasaris – sveikatingumo mėnuo

Vasaris – sveikatingumo mėnuo

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kviečia prisiminti, jog vasaris – sveikatingumo mėnuo. Visą mėnesį visuomenės sveikatos specialistai kviečia į įvairius renginius, kurie skatins būti fiziškai aktyviais. Vasaris –...


Trumpai apie Ajurvedos mokslą

Trumpai apie Ajurvedos mokslą

AJURVEDA – tai Indijos holistinė medicinos sistema. Susiformavusi maždaug prieš 5 tūkstančius metų Ajurveda yra laikoma seniausiu pasaulyje žinomu medicinos mokslu. Žodis "Ajurveda" sudarytas iš dviejų sanskrito kalbos žodžių: ājus...


Ritualinis rūkymas tapo žalingu įpročiu

Ritualinis rūkymas tapo žalingu įpročiu

Cigarų ir pypkių rūkymas buvo indėnų kultūros dalis dar iki europiečiams atrandant Ameriką - rūkymo ritualas aptinkamas majų mene maždaug nuo 500 m. pr. Kr. Deja, rūkymui persikėlus į Europą, iš ritualinio jis tapo kasdieniu ir prozišku užsiėmimu....


Stiprinkime imunitetą arbata

Stiprinkime imunitetą arbata

Prieš gripą ir imunitetui stiprinti pataria Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas. Susirgus galima gerti ir karštą arbatą su imbieru, citrina bei medumi. Bet lietuviams labiau padėtų gyvas alus (jokiu būdu ne...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9