Balandžio 24d. Antradienis

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

2017 Kovo 28d.
Peržiūrų skaičius: 9872
Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą žalią arbatą? Kodėl gerti japonišką? Kodėl ekologišką, kodėl Keiko? Gal apskritai geriau negerti nieko, tik vandenį, nes arbata kažkaip įdomiai veikia. Gal negerai?

Pagrindinis klausimas, kuris kyla protingam žmogui išgirdusiam kokį nors raginimą gerti valgyti ar kitaip vartoti, yra – kodėl turėčiau, antras – kodėl turėčiau tais argumentais tikėti. Žaliosios japoniškos arbatos atveju atsakyti nesunku – verta, nes 1) visokeriopai palanku sveikatai dėl didelės gausos antioksidantų, 2) skanu, malonu ir kitaip naudinga.

Kad malonu ir skanu reikia patirti, o dėl palankumo sveikatai – susipažinti su liudijimais. Žalioji arbata yra vienas seniausių žmonijos žinomų gėrimų – raštų apie jos naudą randama iš laikų prieš Kristų. Jokiam kitam augalui nėra skirta tiek daug mokslinių studijų. Vien medicinos srities publikacijų duomenų bazėse studijų apie žaliąją arbatą, kurios nurodo įvairiapusę šio gėrimo naudą sveikatai, skaičiuojama tūkstančiais.

Ir netgi nepaisant tokios gausos tyrimų, tikslūs ima atsirasti tik neseniai. Tikslūs turiu omenyje tokie, kurie skiria arbatas pagal arbatžolių paruošimo būdą, arbatos rūšį ir pan. O japoniška arbata gana radikaliai skiriasi nuo kiniškos, nors abi paprastai vadinamos tuo pačiu vardu – žalioji arbata. Japoniška tradicija nuskinti arbatos lapeliai kelias minutes pagarinami (kad neįvyktų fermentacija) ir džiovinami. Kiniška – kaitinami 1-2 valandas 270 oC temperatūroje, kitaip sakant, kepami. Autentiškos japoniškos arbatos yra mažai. Kinija pagamina 80% žaliosios arbatos pasaulyje, Japonija 7% ir tik 1% eksportuoja. Taigi japoniška retesnė, o ekologiška japoniška – juo labiau.

Nors kiek susipažinusiems su antioksidantais nereikia priminti, kad antioksidantai oksiduodamiesi „nuvertėja“. Todėl nepuolame girti vertingumu sveikatai pervirto brokolio, suvytusio ridikėlio ir išsivadėjusių prieskonių. Dėl tos pačios priežasties turėtų būti suprantama, kad ilgai ir stipriai kaitinta arbata turės mažiau antioksidantų, nei trumpai ir švelniai apdorota, šviežiai surinkta arbata – daugiau nei metus lentynoje stovėjusi, o užpilta vėsesniu vandeniu ir trumpai laikyta, daugiau nei užplikyta verdančiu (dar blogiau kaip daroma kavinėse – verdančiu vandeniu su spaudimu iš kavos aparato). Beje, praimtą Keiko žaliosios arbatos pakelį rekomenduoja laikyti šaldiklyje, būtinai sandariai uždarytą ir užspaustą prie pakuotės pridėtu spaustuku. Europoje japoniška mača gaminama vienintelėje vietoje – Keiko kompanijos Vokietijoje. Mat tam reikia labai tikslių technologijų ir gilaus išmanymo. Kiti mačą veža iš jos šalies Japonijos, tačiau dėl to nukenčia šviežumas, o mačia milteliai ypač lengvai išsikvepia. (Apie antioksidantus dar parašysiu atskirai, nes mokslinių tyrimų lenteles ir grafikus reikia išversti į bent kiek suprantamą kalbą.)

Trečiasis klausimas yra apie poveikį. Žalioji arbata didina budrumą. Dėl to niekas neabejoja ir kai kurie dėl to jos vengia, manydami kad tai kofeinas ir dėl jo kartu pakils kraujospūdis. Tačiau žaliosios arbatos poveikis yra nulemtas toli gražu ne kofeino – jo yra, bet santykinai nedaug. Čia veikia visa puokštė medžiagų, tarp jų ir minėtieji antioksidantai. Kad ir kaip keista, bet žalioji arbata spaudimo nekelia ir širdį bei kraujotaką veikia teigiamai (priešuždegimiškai), taip pat teigiamai veikia cukraus balansą ir kitus mums svarbius sveikatos aspektus. Ypač gerai ji veikia protą: didina aiškumą, pozityvumą, ištvermę. Ne veltui senovėje naudota medituojančių ir kariūnų. Poveikis kiekvienam individualus, todėl turėtumėm pasireguliuoti arbatos stiprumą, kad proto aiškumo ir budrumo malonumai nekeltų jausmo, jog „per daug“. Žalioji arbata tonizuoja ilgesniam laikui nei kava, todėl vakare ją galės gerti ne visi. Beje, dėl kitų žaliosios arbatos gerumų. Kadangi jos paruošimui reikia šiek tiek dėmesio, negalime to daryti viena ranka arba tuo pat metu tvarkydami reikalus – taigi esame priversti bent trumpam atsitraukti nuo darbo rutinos. O tai yra sveikiausia, ką galima nuveikti savo sveikatos labui.

Daugiau informacijos>>

Straipsnis iš Guodos Azguridienės tinklaraščio „Guodos pastebėjimai“ (2015 m.)



Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Genų inžinierių kūriniai ieško kelio ir prie lietuvių stalo

Europos Komisija prieš savaitę leido sodinti genetiškai modifikuotas bulves. Pavojaus, kad iš jų bus gaminami didžkukuliai, nėra - maistui jos nebus vartojamos. Bet įdare šių bulvių pėdsakų ateityje gal ir bus. Europa beviltiškai atsilieka nuo JAV...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Rochester - nauja vasaros skonių banga!

Rochester - nauja vasaros skonių banga!

Kuo kvepia vaikystė? Avietėmis, šviežiai nupjautu šienu, debesų takais? O skonis? Ką atmenate ir vis dar bandote surasti? Saldų gaivumą, tikrumą, ilgai išliekantį aromatą? Štai nauji Rochester gazuoti gėrimai - kaip tik apie tai! Natūralumas,...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Ekspertai: burokėlių sultys – jaunystės eliksyras?

Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, atliekant mažo intensyvumo...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Kodėl taip linksniuojamas glitimas?

Lapkričio mėnesį maisto produktams be glitimo „Bauck Hof“ ir „3 PAULY“ 15% nuolaida. Išieškoti skoniai. Pasiūlymas galioja lapkritį perkant internetu ir visose „Livinn - sveiki produktai“ parduotuvėse. Nuolaidos...


Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime,...


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


APKLAUSA

Ar stengiatės maitintis sveikai?





Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Čia galite užsisakyti MANOSVEIKATA.LT savaitraštį!

TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Abromiškės Abromiškės Abromiškės